Sommaren börjar lida mot sitt slut vilket inte minst bekräftas i
Systembolagets sortiment. På måndag den 2 september släpps nämligen årets oktoberöl. Bland flera bekanta tyskar hittar vi ett nytt namn.

Oktoberölens entré på Systembolaget är en tydlig signal om att sommaren har gjort sitt och att mörkare tider väntar. Många av de tyska festölen återkommer år efter år, men det brukar också bjudas på någon nyhet för den svenska marknaden. I år heter den Höglwörther Festbier från det familjeägda bryggeriet Privatbrauerei MC Wieninger i bayerska Teisendorf. Ölet påminner om en tjeckisk pilsner i stilen, men är så klart starkare som ett oktoberöl bör vara. Det är trots det ganska lättdrucket och har milda smaker från såväl humlen som malten. Karamell, örtighet och en aning gräs finns här också.

Höglwörther Festbier är en ny bekantskap bland oktoberölen (foto: Systembolaget).

Fakta Höglwörther Festbier
Alkoholhalt: 5,7 %
Beska: 20 IBU
Producent: Privatbrauerei MC Wieninger
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,50 kr (45,00 kr/l)

Bland de övriga tyska oktoberölen hittar vi idel gamla bekantskaper:
– Hofbräu München Oktoberfest (6,3 %), 50 cl, 23,90 kr.
– Karmeliten Festbier (5,5 %), 50 cl, 22,50 kr.
– Löwenbräu Oktoberfestbier (6,1 %) 50 cl, 22,90 kr.
– Spaten Oktoberfestbier (5,9 %), 50 cl, 22,90 kr.

Den 2 september släpps det även nyheter i det fasta sortimentet. För tysk del innebär det att Bitburger Premium Pils nu också kommer finnas tillgänglig i halvlitersburk. Nygammal är också Störtebeker Kellerbier, som kvalat in från beställningssortimentet. Den omvända vägen går König Pilsener, som inte sålt tillräckligt bra för att få vara kvar på systemhyllorna.