Oktoberfest pågår för fullt och många är de som vill besöka München under festligheterna – inte minst utländska turister. Det har föranlett USA:s generalkonsulat att utfärda en varning för det tyska ölet.

Under Oktoberfest flödar ölet, vilket dessvärre ibland leder till bråk och skador. På USA:s generalkonsulat är man väl medvetna om riskerna och brukar informera sina medborgare om eventuella fallgropar, inte sällan med mer eller mindre humoristiska videor. I en video som laddades upp i sociala medier inför förra årets Oktoberfest finns exempelvis följande uppmaning till de amerikanska besökarna: ”Please do not forget: German beer is strong!” Det hela kompletteras med en grafik som visar att en liter (Mass) tyskt oktoberöl motsvarar fyra burkar vanlig (amerikansk) öl.

Resenärer från USA varnas för att Oktoberfestölen är starkare än det amerikanska (foto: München Tourismus/J. Wildgruber).

Konsulatet påpekar också att ölsejdlarna inte får tas hem som souvenirer och att de även riskerar att användas som vapen. Varje år får polisen ta hand om mängder av stora slagsmål under Oktoberfest, som senare blir rättegångsfall – inte sällan med mordförsök som brottsrubrik. Inför årets Oktoberfest varnar det amerikanska konsulatet dessutom lite extra för ficktjuvar. Man uppmanar också resenärer att ta kopior på sina pass och att bara ha med sig kopian i fickan. Varje år försvinner eller stjäls 500 pass under festivalen. Enligt arrangörerna kommer cirka fjorton procent av Oktoberfest-besökarna från andra länder än Tyskland. Tolv procent av dessa kommer från USA.