Ölförsäljningen i Tyskland sjönk med två procent under perioden januari till september i år. Det visar siffror från den tyska statistiska centralbyrån Destatis.

Jämfört med samma period förra året såldes det 1 435 miljoner hektoliter mindre öl i Tyskland under januari-september. Under de första nio månaderna 2019 sålde tyska bryggerier och butiker cirka 71 miljoner hektoliter öl. Siffrorna från Destatis omfattar inte alkoholfria öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU.

Den tyska ölförsäljningen minskade med två procent januari-september (foto: Istock/Nikada Alfexe).

82 procent av all såld öl gick till den inhemska tyska marknaden. Inrikesförsäljningen minskade med två procent till 58 miljoner hektoliter jämfört med de första nio månaderna 2018. Exporten uppgick till cirka tretton miljoner hektoliter, vilket även det är en minskning med två procent. Av dessa gick sju miljoner hektoliter till andra EU-länder (-3,9 procent) och sex miljoner hektoliter till länder utanför EU (+0,8 procent). 89 000 000 hektoliter öl dracks av de bryggerianställda som så kallad Haustrunk, vilket är en minskning med åtta procent.

Ölblandningar, det vill säga öl blandat med lemonad, cola, fruktjuice eller andra alkoholfria tillsatser, stod för 5,2 procent av den totala ölförsäljningen under årets första nio månader. Det motsvarar 3 726 miljoner hektoliter. Jämfört med samma tid förra året sjönk försäljningen av dessa blandningar med 0,2 procent.