På fredag (8/11) släpps det lite nytt i Systembolagets små partier igen. Då får vi åter besök av en stark och rökig sak från Bamberg.

Schlenkerlas öl dyker upp på systemhyllorna med jämna mellanrum. Deras Eiche Doppelbock är ett av de öl som brukar tas in så här på senhösten och så även i år. Totalt släpps 10 000 halvlitersflaskor till priset 33,90 kronor – två spänn mindre än förra gången den fanns med!

På fredag blir det rökigt igen på Systembolaget (foto: Pinterest).

Schlenkerla använder oftast bokved till att torka malten. Men i det här fallet är det ek som använts, vilket ger ölet en lite lenare och mer nyanserad röksmak. Innan ölet hälls på flaska får det mogna några månader i Bambergs djupa källarvalv. Förutom rök är smaken maltigt sötaktig med inslag av karamell och plommon. Detta kompletteras med beskan från aromhumle odlad i Hallertau.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Schlenkerla Eiche Doppelbock
Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 40 IBU
Färg: Bärnsten
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 67,80 kr/l
Poäng på Ratebeer: 99