Burköl är på stark frammarsch i Tyskland. Systembolaget verkar haka på den trenden och släpper två tyska öl på burk i det fasta sortimentet den 2 december – båda med ursprung i Bayern.

Den som åkt Finlandsfärja kan mycket väl ha stött på det första av de två öl som hamnar på systemhyllorna den 2 december. Kaiserdom Hefe-Weissbier brukar där säljas i enlitersburk tillsammans med ett lika stort ölglas. Systemkunderna får dock nöja sig med halvlitersvarianten. Detta är en ganska klassisk bayersk weissbier, som dock inte riktigt kan mäta sig med de stora spelarna på området. Färgen är ljust gul och det bildas ett ganska rejält skum vid upphällningen. Det doftar citrus, ostkex och halm. Smaken är aningen sötsyrlig med en mild beska.

Bryggeriet Kaiserdom Specialitäten Brauerei grundades i Bamberg 1718 av Georg Morg. Sedan 1910 ägs bryggeriet av familjen Wörner; i dag är det tredje generationen som styr. Produktionen ligger på cirka 250 000 hektoliter, vilket gör bryggeriet till det största i Bamberg.

Fakta Kaiserdom Hefe-Weissbier
Alkoholhalt: 4,7 %
Stamvörtstyrka: 10,6 %
Producent: Kaiserdom Specialitäten Brauerei
Leverantör: Moestue Grape Selections AB
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Kaiserdom Hefe-Weissbier når inte riktigt upp till sina mer kända stilkollegor (foto: maisumgole.com.br).

Den andra nyheten känner kanske desto fler till. Paulaner Münchner Hell tillhör klassikerna bland de ljusa lagerölen från München. Det som möjligen känns ovant är att den nu kommer på halvlitersburk, i stället för den vanliga glasflaskan. Ölet uppfyller det mesta som en bayersk Helles ska ha: färgen är gyllengul, doften är maltig och gräsaktig, medan smaken är kryddigt maltig och aningen söt med en angenäm humlebeska.

Paulaner Brauerei är ett av de klassiska och största bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe tillsammans med märkena Hacker-Pschorr, Auer Bräu, Weissbierbrauerei Hopf och Thurn und Taxis.

Fakta Paulaner Münchner Hell
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Producent: Paulaner Brauerei
Leverantör: Spendrups Bryggeri
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 16,90 kr (33,80 kr/l)

Paulaner Münchner Hell kan givetvis drickas i weissbier-glas, men det finns bättre alternativ (foto: graphixto.com).

Vi får dock säga tack och hej för denna gång till Störtebeker Kellerbier, Hofbräu München Original och Engelbräu Urtyp Hell, som sålt för dåligt och flyttas till beställningssortimentet.