Gränshandlare som säljer öl och annan alkohol billigt är mycket populära, inte minst bland oss högbeskattade svenskar. En svensk familj tog dock i lite för mycket och anklagas nu för att dagligen ha smugglat hundratals lådor med öl från Nordtyskland.

Tullmyndigheten i Hamburg har tillsammans med den svenska tullen avslöjat smuggling av stora mängder obeskattad öl. I slutet av november gjorde svenska tullen ett tillslag i Malmö hos en familj som nu anklagas för att nästan varje dag i två års tid ha smugglat närmare sex pallar med öl från Tyskland till Danmark, Sverige och Norge. Transporten har i regel skett med pickup via Öresundsbron. Enligt Tullverket innehåller varje pall 79 lådor med öl. Den misstänkta familjen lever huvudsakligen på socialbidrag och ekonomiskt stöd från en dotter. Deras smuggelverksamhet har berövat staten på åtskilliga skattemiljoner, enligt utredarna.

Tyska gränsbutiker är populära stopp för skandinaver som vill handla billig alkohol (foto: Joro Buss).

I norra Tyskland finns det ett tjugotal gränshandlare (Bordershops); de största finns på Fehmarn och i Rostock. Det nu utsmugglade ölet antas främst komma från Fehmarn, den ö där Puttgarden ligger och varifrån det går färjor till Danmark. I gränsbutikerna kan skandinaver köpa närmast obegränsade mängder med alkohol, under förutsättning att de åtar sig att själva föra ut den ur Tyskland. Importen har i praktiken inte heller några begränsningar om alkoholen är avsedd för personligt bruk.

Det är nästan omöjligt att ta smugglare på bar gärning. Bara över Öresundsbron passerar det cirka 20 000 fordon per dygn. Tyska tullmyndigheten undersöker regelbundet de exportcertifikat där köparna garanterar att de själva ska transportera varorna från Tyskland. Om man upptäcker misstänkt stora mängder alkohol ska man varsko sina svenska kollegor. Till Spiegel Online säger en representant för Tullverket att det skulle vara till stor hjälp om Tyskland kunde begränsa mängden pengar som kunderna kan spendera i gränsbutikerna.