Efter 23 år läggs Berlins internationella ölfestival ner. Kostnaderna för säkerhet, renhållning och avspärrningar har ökat varje år samtidigt som kraven på att återställa använda grönområden hårdnat.

Arrangörerna av Berlins internationella ölfestival, Biermeile, meddelar att man nu nått gränsen för vad man klarar av ekonomiskt. I ett uttalande säger de att de är mycket ledsna över att behöva ta beslutet att lägga ner festivalen efter 23 år, särskilt som den alltid varit mycket uppskattad av besökarna. Kostnaderna för att driva runt arrangemanget har dock blivit för höga, något som Berliner Morgenpost tidigare skrivit om.

Berlins internationella ölfestival har lockat storpublik och populära bryggerier till Karl-Marx-Allee (foto: Niclas Samuelsson).

Varje år sedan 1997 har Berlins internationella ölfestival arrangerats på paradgatan Karl-Marx-Allee den första helgen i augusti. Festivalen brukar locka cirka 750 000 besökare. Förra året deltog närmare 340 bryggerier från åttio länder, som tillsammans serverade runt 2 500 olika sorters öl. Dessutom erbjöds ett stort utbud av mat och musikalisk underhållning. Festivalen har tidigare utsetts till världens längsta ölträdgård av Guinness rekordbok. Inträdet har varit gratis, men besökarna har fått betala ett par euro för varje smakprov.