Fastetiden närmar sig och det ger även eko i Systembolagets exklusiva nyheter i februari. I två släpp på raken kommer vi få möjlighet att inhandla riktig tysk bryggarkonst. Ett par godbitar kommer lagom till alla hjärtans dag.

Den första nyheten för månaden är förmodligen inte så känd för den svenska ölpubliken. Zwönitzer Ziegenbock från sachsiska Brauerei Zwönitz är ett mörkt bocköl med mycket malt och sötaktig karamell i såväl doft som smak. Färgen är djupt rödbrun och för kanske tankarna till valfri coladryck. Överlag ett ganska lättdrucket öl, alkoholhalten till trots, och hyfsat representativt för stilen.

För många blir nog Zwönitzer Ziegenbock en ny bekantskap (foto: Meiers Home).

Brauerei und Gasthof Zwönitz återfinns strax väster om Chemnitz i östra Tyskland. Bryggeriet grundades 1997 och har ägts av familjen Naumann sedan dess. Stor vikt läggs vid att hitta rätt råvaror; den malt som används kommer exempelvis bara från mälteriet Weyermann i Bamberg. Bryggeriets årliga produktion ligger på cirka 2 000 hektoliter.

Fakta Zwönitzer Ziegenbock
Stil: Mörk dubbelbock
Producent: Brauerei Zwönitz
Leverantör: Amka Vinimport AB
Alkoholhalt: 7,0 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 30 000 st.

Den 14 februari släpps också en riktig klassiker. Weihenstephaners Vitus är en mångfaldigt prisbelönad vetebock, som till och från går att få tag på i Sverige; i vanliga fall brukar den gå att hitta i beställningssortimentet. Det handlar om en ljus, ofiltrerad, gyllengul dryck med tydlig smak av banan och en fyllig, maltig doft. Alkoholen slår igenom en aning, men mest bjuds den som dricker på en fruktig och värmande upplevelse. Priset på 28,90 kronor per flaska får närmast ses som ett fynd.

För 28,90 kronor per flaska får Weihenstephaners Vitus ses som ett fynd (foto: Weihenstephaner).

Weihenstephaner kallas ofta för världens äldsta bryggeri. Hur gammalt det egentligen är kan diskuteras. Officiellt startade bryggningen år 1040, då bryggeriet fick licens av biskop Otto I av Freising att brygga och sälja öl. Anor finns dock tillbaka till 700-talet, då ett benediktinkloster grundades. En av klostrets verksamheter var just att brygga öl.

Fakta Weihenstephaner Vitus
Stil: Weizenbock
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 7,7 %
Stamvörtsstyrka: 16,5 %
Beska: 17 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 30 000 st.