Radeberger Gruppe tar ytterligare marknadsandelar och utökar sitt försprång som Tysklands ledande bryggerikoncern. Det är dock inte bara tack vare egna insatser utan även att de främsta konkurrenterna gjorde svaga resultat förra året.

Radeberger Gruppes försäljning 2019 var ganska lik den året innan och landade på 11,63 miljoner hektoliter (-0,2 procent). Radeberger ingår i den stora livsmedelskoncernen Oetker Gruppe med flera stora ölmärken, som Jever, Schöfferhofer och Clausthaler. Den nästa största koncernen, TCB Beverages med märken som Feldschlösschen, Gilde och Askania, sålde bara 8,45 miljoner hektoliter i Tyskland. Det är en minskning med 2,5 procent från 2018.  

Radeberger Gruppe, med många kända ölmärken, stärker sin position som Tysklands ledande bryggerikoncern (foto: Radeberger Gruppe).

På tredje plats hittar vi Oettinger Gruppe, som fick se sin försäljning sjunka med hela åtta procent till 7,8 miljoner hektoliter, bland annat till följd av kraftiga prishöjningar under 2019. Den privatägda bryggerikoncernen säljer huvudsakligen öl under sitt eget namn. Deras öl brukar ligga i det lägre prisspannet, vilket gör att deras främsta konkurrenter finns bland märken som tillverkas av ett bryggeri men säljs under ett annat namn, exempelvis som butikernas egna varumärken.

Från plats fyra och framåt återfinns i tur och ordning Bitburger Braugruppe, AB Inbev Deutschland, Krombacher Gruppe och Paulaner Gruppe. Samtliga dessa koncerner sålde mellan 6,0 och 6,55 miljoner hektoliter öl i Tyskland förra året, enligt en sammanställning av branschtidningen Inside Getränke.