Coronatider till trots, på fredag den 27 mars kommer det lite nytt i små partier igen. Bland mycket annat intressant kommer en tungviktare från ett par bayerska bryggarkompisar.

”Craft beer” blir allt vanligare i det annars mycket traditionsbundna Tyskland och ibland dyker det även upp prover på denna moderna företeelse på Systembolagets hyllor. Nu på fredag är ett sådant tillfälle, då kraftfulla Dimension Shifter från bayerska Fraugruber Craft Brewing gör entré. Coronavirusets framfart ställer till det lite för den som vill beställa ölet ur det tillfälliga sortimentet. Detta öl tas in av ett trettiotal systembutiker i landet, så håll utkik.

6 000 burkar av Fraugrubers Dimension Shifter släpps på Systemet den 27 mars (foto: craftbeerrockstars.de).

Vad är det då för öl vi har att se fram emot? Jo, det handlar om en grumlig, orangefärgad dubbel-IPA (eller New England IPA) som torrhumlats två gånger med inte mindre än fem humlesorter: Hersbrucker, Vic Secret, Bru-1, Chinook BBC och Centennial BBC. Humlejuice är kanske ett uttryck som många skulle använda om detta öl, med en doft och smak av tropiska frukter, tallbarr och ljust bröd. Beskan är ganska blygsam i början, men ökar sedan och förenas med en ganska påtaglig sötma i avslutningen.

Bakom namnet Fraugruber döljer sig de två vännerna Matthias Gruber och Enzo Frauenschuh, som förenas i sin känsla för kvalitet, passion och en ständig drivkraft att testa nya saker. De två bryggarna producerar sedan 2017 sina öl i bayerska Gundelfingen an der Donau i det som tidigare var Camba Bavarias upplevelsecentrum Camba Old Factory.

Fakta Fraugruber Dimension Shifter
Stil: Dubbel-IPA
Producent: Fraugruber Craft Brewing
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 7,8 %
Förpackning: Burk, 44 cl
Pris: 59,90 kr (136,14 kr/l)
Antal burkar i släppet: 6 000 st.