Coronapandemin har tvingat Systembolaget att förändra släppen i det tillfälliga sortimentet. Ölen går inte att beställa och släppen sprids ut över flera dagar. Inte desto mindre kommer det nya öl på hyllorna i maj. Bland dessa finns en nyare tysk bekantskap och två trevliga återseenden.

För oss älskare av tyskt öl är den 6 maj det första datumet att lägga på minnet. Då släpps nämligen en bock från Franken lös – Schönbrunner Urbock från Lang-Bräu närmare bestämt. Det handlar om ett gyllengult, ljust öl med en påtaglig doft av malt, karamell och bröd. Smaken är kryddig med malt, frukt och viss sötma. Alkoholen slår igenom en aning i såväl doft som smak. Humlen framträder dock inte lika tydligt. Vid upphällning bildas en rejäl, vitaktig skumkrona.

Schönbrunner Urbock är först ut av tyskarna i maj (foto: pivnici.cz).

Lang-Bräu huserar i byn Schönbrunn i kommunen Wunsiedel i Oberfranken. Exakt när bryggeriet grundades är svårt att säga, eftersom mycket förstördes och försvann i andra världskrigets kaos. De äldsta skyltar och brevpapper som hittats pekar dock mot 1853. Då ägs bryggeriet av familjerna Zeitler, Rasp och Schmidt. Den första Lang äntrar scenen 1883 i form av Friedrich Gustav, som gifter sig med dottern till grundare Schmidt. 1978 blev dagens ägare Jürgen Hopf klar med sin bryggarexamen och tog över rörelsen. Han har gett bryggeriet en hel del medial uppmärksamhet, inte minst 2002 då man skapade sitt Erotikbier.

Fakta Lang-Bräu Schönbrunner Urbock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,1 %
Producent: Lang-Bräu OHG
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Den 19 maj är det dags för det första kära återseendet. Då släpps Ayingers Frühlingsbier, som vi senast fick stifta bekantskap med förra våren. I doften återfinns malt, jäst och en aning citrus. Smaken är liknande, med en lätt humlebeska och frisk kolsyra som rensar gommen. Avslutningen är torr med en lätt syrlighet som kittlar tungan. Sammanfattningsvis ett mycket drickbart öl som passar bra när solen börjar värma.

Den 19 maj får vi återuppta bekantskapen med Ayingers våröl (foto: Privatbrauerei Ayinger).

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Frühlingsbier
Stil: Kellerbier/zwickel
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Producent: Privatbrauerei Aying
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 12 480 st.

Maj månads nyhetssläpp avrundas den 27 maj med en riktig höjdare, även denna från Privatbrauerei Ayinger. Ayinger Maibock är ett ljust bocköl och som sådant är det ett av de bästa i kategorin. I doften hittar vi malt, äppeljuice och päron. Smaken är brödig med inslag av hö, karamell, äpple och en viss blommighet. Alkoholen slår igenom en aning i både doft och smak, vilket är ganska typiskt för stilen.

Ett av de bästa ölen i sin kategori kommer till Sverige den 27 maj (foto: Privatbrauerei Ayinger).

Fakta Ayinger Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 30 IBU
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Fotnot: Det går för tillfället inte att beställa öl ur det tillfälliga sortimentet, så gå gärna in på Systembolagets hemsida för att se vilka butiker som tar in respektive öl.