Sommaren står för dörren och det är dags att ta fram de lite ljusare och lättare ölen. Det tycker i alla fall Systembolaget som den första sommarmånadens första dag släpper två tyska öl med lite lägre alkoholhalt.

Den 1 juni släpper Systembolaget lite nytt i det fasta sortimentet igen. Den första tysken är en pilsner från Hessen och Pfungstädter Brauerei. Edel-Pils Premium är bryggeriets ursprungliga pilsner och har ett recept som knappt förändrats genom åren. Det är en typisk tysk pilsner, som karaktäriseras av att de är något torrare än de tjeckiska motsvarigheterna. Pfungstädters pilsner doftar friskt av malt och citrus. Smaken är något syrlig, men med en sötaktig maltighet tillsammans med en aning gräs och örter. Eftersmaken har den för stilen typiska torrheten.

Den 1 juni kommer Pfungstädters pilsner till Systembolaget (foto: Pfungstädter Brauerei).

Pfungstädter grundades 1831 i Hahn av Justus Hildebrand. 1846 flyttades bryggeriet till Pfungstadt mellan Heidelberg och Frankfurt am Main. Orsaken var att Hahns höga grundvatten hindrade byggandet av tillräckligt djupa lagringskällare. Att bryggeriet tidigt låg i teknikens framkant visade sig 1872, när Justus köpte den andra industriella ismaskinen som någonsin tillverkats. I dagsläget producerar bryggeriet ungefär 200 000 hektoliter öl och omsätter cirka tjugo miljoner euro.

Fakta Pfungstädter Edel-Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,0 %
Producent: Pfungstädter Brauerei
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Det andra nya ölet i fasta sortimentet är egentligen inte så nytt. Früh Kölsch finns sedan tidigare på Systembolaget i 33-centilitersflaska, men kommer nu på halvlitersburk. Früh är ett av de klassiska namnen när det gäller stilen kölsch. I doften återfinns en lätt fruktighet av vindruvor och äpple. Smaken är mild, med en pepprig torrhet i eftersmaken. Även här lite frukt, men väldigt lite malt.

Früh Kölsch kommer nu på halvlitersburk i fasta sortimentet (foto: Cölner Hofbräu Früh).

Bryggeriet grundades 1904 av Peter Joseph Früh och är i dag med sina 400 000 hektoliter det tredje största kölsch-bryggeriet. Tillägget Hofbräu i namnet har att göra med bryggeriets ursprungliga placering på adressen Hof 12 i närheten av Kölnerdomen.

Fakta Früh Kölsch
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,3 %
Producent: Cölner Hofbräu P. Josef Früh
Leverantör: Ahlén & Small Trading AB
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)