Kölschbryggeriet Gaffel lanserar nu Wiess, en traditionell ölspecialitet som endast kommer att säljas av restauranger.

Fram till förra århundradet var den ofiltrerade och överjästa ölstilen wiess standardrycken för många av Kölns invånare. Den ses också som urfadern till dagens moderna kölsch. Numera är det få Kölnbor som dricker den grumliga drycken och den bryggs endast av ett fåtal mindre bryggerier. Privatbrauerei Gaffel blir nu det första större kölschbryggeriet som ger sig i kast med den traditionella ölstilen.

Gaffels Wiess dricks ur sejdlar som hämtat inspiration från den klassiska Stange (foto: Privatbrauerei Gaffel).

Den nya Wiess har tagits fram i Gaffels experimentbryggeri, där bryggmästarna testar nya och utvecklar gamla recept. Genom att återuppliva ölstilen wiess kombinerar Gaffel det traditionella med moderna trender. Regionala specialiteter och traditionella tyska ölstilar har fått ett uppsving på senare år, särskilt ljusa och ofiltrerade varianter med mildare smak. Eftersom wiess förr i tiden endast dracks på Kölns bryggeriers egna utskänkningsställen, kommer Gaffel Wiess endast att säljas via restauranger och barer. Det dricks ur en 30-centiliterssejdel, vars utseende har hämtat inspiration från det traditionella, cylinderformade kölschglaset (Stange).