Den tyska ölmarknaden har under det första halvåret i år minskat kraftigt på grund av coronakrisen. Veltins har förlorat mycket på fatölssidan men känner sig trots det rustat för en stabil och lönsam framtid.

Nedstängningen av det tyska samhället under coronakrisens värsta fas ledde till att C. & A. Veltins försäljning av fatöl med minskade med 1,5 miljoner hektoliter, eller 4,5 procent, under årets första sex månader. Till viss del kompenseras detta av att försäljningen av Veltins Pilsener på flaska ökade med 10,1 procent under det första halvåret. Dessutom har lanseringen av det nya ljusa ölet Pülleken varit lovande för Sauerland-bryggeriet. Samtidigt tror Veltins att den totala ölförsäljningen i Tyskland kommer att minska med cirka sex miljoner hektoliter under 2020 och att det kommer ta minst trettio månader för bryggeribranschen att återhämta sig efter de kraftiga förlusterna, skriver branschtidningen Getränke Zeitung.

Veltins känner sig redo att tackla tiden efter coronapandemin (foto: Veltins).

Veltins specialölsmärke Grevensteiner har gått ganska bra, de svåra tiderna till trots. Visserligen minskade fatölsförsäljningen med 45,5 procent jämfört med förra året, men med flaskölen inräknad stannade första halvårets tapp på försumbara 2,8 procent. Ölmixserien V+ minskade med fyra procent, vilket får ses som godkänt med tanke på att produktserien ofta förknippas med olika evenemang. Sammantaget tycker Veltins ledning att det inte finns någon anledning att se för dystert på framtiden. Bryggeriet står starkt och redo att återgå till ”business as usual” när pandemin väl är över – åtminstone så länge det inte kommer en andra smittspridningsvåg. Den inverkan en sådan skulle få vore ett mycket hårt slag, menar Veltinschefen Michael Huber.