Många åttioåringar kör rullator, men inte Heiner Zenger. Han är Tysklands äldsta aktiva ölutkörare som flera dagar i veckan rattar en 7,5 ton tung lastbil på sin tur runt Adlersberg.

I över femtio år har Heiner Zenger arbetat som hemleverantör för det lilla privatbryggeriet Prösslbräu i bayerska Adlersberg nära Regensburg. Den pigge åttioåringen lyfter utan problem två fulla ölbackar, en i varje hand. ”Jag fortsätter så länge jag är lycklig”, säger Järn-Heiner (Eiserne Heiner) som kunderna kallar honom.

Heiner Zenger har kört ut öl i Adlersberg i över femtio år (foto: Hannes Kohlmaier/Bild).

Heiner levererar öl direkt till kundernas dörrar fyra gånger i veckan, längs en rutt som går i en radie om tjugo kilometer från bryggeriet. Varje arbetsdag kan det bli upp till sjuttio backar som levereras. För tidningen Bild berättar Heiner Zenger att han känner många av kunderna sedan flera årtionden tillbaka. Han vet också var det lägger pengarna som ska betala för leveransen – oftast är det någonstans på altanen. ”En gång var tjuvar framme och pengarna var borta. Men det händer sällan”, säger Heiner.

När Heiner Zenger för några år sedan halkade på en isfläck och bröt lårbenshalsen, trodde bryggerichefen Heinrich Prössl att ölutkörarens karriär var över. ”Men han återhämtade sig snabbt. Han behöver kontakten med kunderna för att leva”, säger han till tidningen. 61-årige Prössl var en liten grabb när Heiner Zenger kom till Adlersberg. ”Vi har inte en chef-anställd-relation, Heiner är helt enkelt en del av familjen”, fortsätter han och avslutar med sin förklaring till varför Heiner Zenger kunnat hålla på så länge: ”Han har aldrig varit gift, det kanske är därför!”