Den tyska ölförsäljningen minskade med 6,6 procent under det första halvåret 2020. Det motsvarar en minskning på 302,5 miljoner liter öl jämfört med samma period förra året.

Tyska bryggerier och återförsäljare sålde 4,3 miljarder liter öl under de sex första månaderna i år. Av den totala ölförsäljningen var 82,3 procent avsedd för konsumtion inom Tyskland. Jämfört med första halvåret 2019 minskade den inhemska försäljningen med 5,9 procent i år och landade på 3,5 miljarder liter. Siffrorna kommer från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis och omfattar inte alkoholfria öl eller andra maltdrycker samt öl som importerats från länder utanför EU.

Coronakrisen sätter djupa spår i den tyska ölförsäljningen (foto: diepresse.com).

Försäljningen till andra EU-länder minskade med 17,8 procent och uppgick till 366,8 miljoner liter, medan exporten till länder utanför EU endast minskade med 0,1 procent till 386,2 miljoner liter. 5,7 miljoner liter öl (-1,9 procent) gick till bryggerianställda som så kallad Haustrunk. Ölblandningar stod för 5,1 procent av den totala ölförsäljningen under första halvåret och uppgick till 220,3 miljoner liter. Det är en minskning med 2,7 procent från de första sex månaderna 2019.

Att tyska restauranger och barer stängdes helt under coronakrisens början har starkt bidragit till den sjunkande ölförsäljningen, enligt Destatis. Jämfört med förra året var nedgången som störst i april (-17,3 procent) och maj (-13 procent). Efter det att restriktionerna började lättas upp i slutet av maj har försäljningen långsamt börjat återhämta sig. I juni såldes det endast 1,9 procent mindre öl jämfört med samma månad i fjol.