Andechser Bräustüberl vid bayerska Ammersee kräver nu att gästerna identifierar sig innan de får komma in i ölträdgården. Detta eftersom många fuskar med de obligatoriska namnuppgifterna.

Enligt gällande smittskyddsregler måste bayerska krogägare under coronapandemin upprätta listor med kontaktuppgifter till alla gäster. Detta för att underlätta smittspårningen vid ett eventuellt virusutbrott. På listorna ska gästerna bland annat fylla i sitt fullständiga namn, något som dock många yngre besökare fuskar med. Av den anledningen inför Andechser Bräustüberl nu obligatorisk ID-koll av alla som besöker den klassiska ölträdgården.

Den som besöker Andechser Bräustüberl måste numera kunna styrka sin identitet (foto: Kloster Andechs).

Personalen i ölträdgården har märkt att många gäster i stället för sitt eget namn skriver dit namn på kända personer, som fotbollsmålvakten Manuel Neuer eller Bayerns förbundspresident Markus Söder. De flesta besökare förstår dock varför de nya rutinerna införs. ”Vi förklarar vänligt varför rätt uppgifter är viktiga för att upprätthålla allas säkerhet”, säger Andechsers talesman Martin Glaab till tidningen Bild.

På hotell- och restaurangorganisationen Dehoga Bayern är man medvetna om problemet. Organisationens ordförande Angela Inselkammer menar att det är oansvarigt att använda falskt namn och att det visar att många inte tar coronaviruset på allvar. Eftersom det ofta är namn på kända personer som anges, är det dock lätt för krögarna att kontrollera uppgifterna. De bör därför kunna agera direkt när de upptäcker något fusk, säger Inselkammer, som samtidigt uppmanar alla kroggäster att inte uppge falska kontaktuppgifter.