Hamburgborna får stifta bekantskap med ett nytt öl i den alkoholfria serien Uwe. Det heter Alkoholverbot och ska möta behovet av god öl under den påtvingade förbudstiden.

Den 28 juli beslutade styret i Hamburg att införa förbud mot att sälja alkoholhaltiga drycker mellan klockan 20.00 och 06.00 fredagar, lördagar och söndagar. Under den tiden får ingen alkohol säljas för att tas med ut. Detta görs för att motverka att berusade människor bryter mot de avståndsregler och andra restriktioner som gäller under coronapandemin, något som främst yngre människor setts göra. Förbudet gäller i första hand stadsdelarna St. Pauli, Ottensen och Sternschanze, som är kända för sitt omfattande nöjesliv.

Med alkoholfria Uwe Alkoholverbot ska Hamburgborna bli bättre på att följa regler (foto: Gute Gesellschaft mbH).

För att lindra eventuell ölabstinens under förbudstiden lanseras en ny alkoholfri variant i serien Uwe, lämpligt nog kallad Alkoholverbot. Som andra Uwe-öl är detta ett smakrikt hantverksöl, det är ofiltrerat och bryggs med humle av högsta kvalitet. Skaparna av ölet menar att en bra fest kräver bra sällskap, inte alkohol. Man hävdar också att den som dricker mindre är bättre på att följa regler och därför kan festa längre. Om Hamburgborna inte blir bättre på att följa restriktionerna hotar nämligen myndigheterna med att förbjuda alkoholkonsumtion helt och hållet.

Den som dricker Alkoholverbot hittar också små värdefulla tips på flaskorna, som att den som inte blir berusad kommer på bättre raggningsrepliker. Vägen hem blir också kortare eftersom man slipper gå i sicksack över gatan. Med mindre alkohol i kroppen presterar man dessutom bättre i sängen, slår upphovspersonerna fast. Ölet marknadsförs av Gute Gmbh, vars mål är att lansera produkter som gör samhället bättre. I maj släpptes Uwe Freibier, som skänktes till uteställena i Sternschanze för att underlätta deras återstart efter coronastoppet. Ölen i Uwe-serien bryggs av Brauhaus Hartmannsdorf i Sachsen.