Förra året bryggdes det drygt 4,2 miljoner hektoliter alkoholfri öl i Tyskland. Det är en ökning med 97 procent sedan 2009.

Färska siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis visar att produktionen av alkoholfri öl nästan har fördubblats de senaste tio åren. Bara under det första kvartalet i år bryggdes det 947 000 hektoliter, vilket är åtta procent mer än under samma period förra året. Enligt Destatis var det 75 tyska bryggerier som producerade alkoholfri öl 2019. Den tyska bryggarorganisationen Deutsche Brauer-Bund menar dock att siffran är högre. Enligt organisationen finns det mer än 500 märken alkoholfri öl i Tyskland och man uppger att fjolårets produktion snarare var 5,3 miljoner hektoliter, rapporterar Getränke News.

Alkoholfri öl har blivit särskilt populärt bland tyska idrottare (foto: Istockphoto).

Försäljningen av alkoholfri öl låg ganska stadigt runt 2,3 miljoner hektoliter fram till 2007, för att börja stiga året efter. 2014 passerades gränsen för fem miljoner sålda hektoliter för första gången. Sedan dess har försäljningen bara fortsatt att öka. Det gör även det alkoholfria ölets andel av den totala ölproduktionen, som 2019 uppgick till 6,4 procent. Mer än var fjortonde liter öl som säljs i Tyskland är i dag alkoholfri. Bryggarförbundet tror att detta är en trend som kommer att fortsätta; om ett antal år räknar man med att det alkoholfria ölet står för sju till tio procent av den totala ölproduktionen. Alkoholfri öl har blivit särskilt populärt bland idrottare, inte minst eftersom många av dem har isotoniska egenskaper, uppger Deutsche Brauer-Bund.