Homburgbryggeriet Karlsberg återkallar ett större parti veteöl efter att fel upptäckts på etiketterna. Öl som är märkta som alkoholfria innehåller i själva verket alkohol.

Alkoholfria öl ökar i popularitet i Tyskland och är ett bra alternativ för den som vill njuta en kall öl och ändå ta bilen hem. Karlsberg Brauerei i Homburg återkallar nu ett parti veteöl, eftersom det på etiketten står att flaskornas innehåll är alkoholfritt trots att de i själva verket innehåller öl med alkohol. Produkten det gäller är Karlsbergs Helles Natur Weizen i 50-centiliters returflaskor.

De felaktigt märkta flaskorna känns igen på batchnumret (foto: Karlsberg Brauerei).

Enligt bryggeriet har de feletiketterade flaskorna sålts i tre förbundsländer: Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Saarland. Eftersom misstaget kan få ödesdigra konsekvenser för konsumenterna, erbjuder sig nu Karlsberg att byta ut de felaktiga flaskorna mot sådana med rätt etikett eller att butikerna ger köparna pengarna tillbaka. Det sistnämnda ska kunna göras även om kvitto saknas.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.