Den 25 augusti släpps det nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment igen. Bland annat får vi återstifta bekantskapen med ett ovanligt lättdrucket öl från Bamberg.

De rökiga ölen från Schlenkerla har, trots sin lite utmanande smak, blivit mäkta populära hos många svenska öldrickare. Den 25 augusti släpper Systembolaget Aecht Schlenkerla Kräusen, som är ett lite mer återhållet rököl med en alkoholhalt på sansade 4,5 procent. Det är ett bärnstensfärgat, ofiltrerat lageröl med en lätt rökig doft och smak. I doften återfinns också rostad malt, kaffe och charkuterier. Smaken är sötaktig, även den med inslag av rökt skinka eller bacon, men även en viss kryddighet. Totalt finns det 12 000 halvlitersflaskor att köpa för 27,90 kronor styck. Enligt Systembolagets webbplats kommer det finnas tillgängligt i 58 systembutiker landet över.

Kräusen är ett ord som beskriver det skum som bildas under jäsningens tidiga, kraftiga fas. Kräusen består av jäst och andra partiklar som lyfts till ytan av den koldioxid som bildas. Att tillsätta en liten del sådant ”ungt” öl till ett öl som redan mognat klart kallas på tyska för ”Aufkräusen”. Detta förfarande bidrar till att lyfta fram smakerna av det lagrade ölet.

Den 25 augusti får vi återstifta bekantskapen med Schlenkerlas Kräusen (foto: Systembolaget).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna är Johann Wolfgang Heller, som tog över bryggeriet i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Kräusen
Alkoholhalt: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Beska: 30 IBU
Färg: Gulbrun
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 55,80 kr/l
Poäng på Ratebeer: 94