De har redan satt sin egen prägel på tyskarnas favoritölstil pilsnern. Nu tar sig Hamburgbryggeriet Ratsherrn an en gammal specialitet från de södra delarna av landet – helles.

Helles, den ljusa lager som ofta förknippas med Bayern, var en av de populäraste ölstilarna i Tyskland redan under 1800-talet. Nu kommer den klassiska stilen i en nordtysk tolkning signerad Ratsherrn. Hamburg Hell är en modern, ljus, humlig lager med en alkoholstyrka på 5,1 procent. Ölet släpptes i Ratsherrns webbshop den 26 augusti, men kommer att lanseras i stor stil under den nyinrättade Hamburg Beer Weekend, som pågår mellan den 27 och 30 augusti. Från och med den 4 september kommer ölet dessutom att börja säljas regionalt i dagligvaruhandeln samt i Craft Beer Store på Lagerstrasse i Hamburg.

Med Hamburg Hell tar Ratsherrn ett nytt grepp om en gammal ölstil (foto: Ratsherrn).

Närheten till kunderna är viktig för Hamburgbryggeriet. Med Hamburg Hell erbjuder Ratsherrn en nordtysk motsvarighet till den populära sydtyska klassikern under mottot ”från grannar till grannar”. Ölet, som kan ses som en vidareutveckling av Ratsherrns andra lageröl, är ofiltrerat och ska enligt bryggarna själva vara extra milt och lättdrucket. Basen utgörs av aromahumlen Mistral, vars beska kompletteras med sötaktiga maltaromer från pale ale-malt, melanoidmalt och karamellmalt.

Ratsherrn Brauerei startade sin verksamhet 2012 i den k-märkta före detta kreatursmarknaden Schanzenhöfe i Hamburg. I dag har bryggeriet 35 anställda under ledning av Oliver Nordmann och Florian Weins. 2018 passerad produktionen för första gången 50 000 hektoliter, vilket gör Ratsherrn till det största bryggeriet i Hamburg som helt drivs av sina ägare. Vid sidan av standardöl som Pilsener, Dry Hopped Pilsener och Zwickel, innehåller bryggeriets stora sortiment prisbelönta specialöl som vete-IPA:n Sailor’s Sip och Moby Wit, deras tolkning av en belgisk witbier.