Goda odlingsförhållanden och minskad efterfrågan på öl kommer att ge ett överskott på humle i år. Det visar en sammanställning av humlemarknaden gjord av företaget Barth-Haas.

Humleskörden i Europa beräknas hamna något över snittet i år. I Tyskland har odlingsförhållandena åter varit normala efter flera år med hetta och torka. Årets väder har alltså varit mer till humleodlarnas fördel. Den odlingsbara arealen i Tyskland ökade under året med 289 hektar. Den totala tyska humleskörden kommer i år landa på närmare 49 000 ton. Dessa fördelas på följande sätt enligt Barth-Haas uppskattningar:

OdlingsregionUppskattad skörd 2020
Hallertau41 500 ton
Elbe-Saale3 652 ton
Tettnang2 840 ton
Spalt780 ton
Övriga46 ton
Totalt48 818 ton

Årets förutsättningar för humleodling har varit bättre än på länge (foto: badahos/Shutterstock).

Även i övriga delar av Europa har förutsättningarna för humleodling varit bra. I Tjeckien räknar man dock med en skörd något under genomsnittet, men humlen i sig håller god kvalitet. I USA förväntas däremot de största humleskördarna på flera decennier. Den odlingsbara arealen ökade här med 1 064 hektar. Det innebär att världens totala humleodlingsareal uppgår till 62 644 hektar.

Eftersom coronakrisen lett till minskad ölkonsumtion, kommer det för första gången på sju år att bli ett överskott av humle. Barth-Haas uppskattar den minskade efterfrågan på grund av coronan till mellan åtta och fjorton procent. Hur detta kommer att påverka humlepriserna är dock svårt att sia om i dagsläget. Trots överskottet kommer det ändå att råda brist på vissa humlesorter, tror Barth-Haas.

Barth-Haas Group är ett familjeägt humleföretag med verksamhet över hela världen. Företaget erbjuder ett brett utbud av humlesorter, humleprodukter och tjänster riktade mot bryggerier. Förutom kvalitet och produktsäkerhet, är smak och inspiration det viktigaste för Barth Haas. Man har bland annat tagit fram Hopsessed, en särskild vokabulär för att beskriva olika humlesorters smak och doft. Företaget tar även fram nya ölrecept samt arrangerar seminarier och andra evenemang.