Den 8 september släpps det lite gott och blandat i Systembolagets tillfälliga sortiment. Säkert till mångas glädje dyker en uppskattad kändis från Bamberg upp på hyllorna.

Det är nog många älskare av tysk öl som blir glada över att Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen kommer tillbaka till Sverige. Denna gång har tyskarna skickat 45 000 flaskor att fördela bland systembutikerna. Detta är den klassiska rökölen från Bamberg, bryggd med Schlenkerlas originalrökmalt. Här får vi en doft av rökta charkuterier, kol och rostad malt. Smaken å sin sida är rökig, kryddig, brödig och maltig. Ett fylligt öl med lång, rökig eftersmak.

En favorit hos många gör comeback på Systembolaget (foto: Felix Stember/Wikimedia).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna är Johann Wolfgang Heller, som tog över bryggeriet i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Stil: Rökmärzen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtsstyrka: 13,5 %
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Beska: 30 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 26,90 kr (53,80 kr/l)
Poäng på Ratebeer: 95