September är månaden som bara fortsätter att ge för alla som älskar tysk öl. På tisdag kommer en för säsongen typisk brygd till Systembolagets hyllor.

Från bayerska Privatbrauerei Egerer till det tillfälliga sortimentet kommer den 8 september Egerer Gold Märzen. Färgen är mörk bärnsten, möjligen till och med åt det bruna hållet. Doften är ganska maltig med inslag av mörkt bröd och katrinplommon. Smaken är kryddig och kraftfull, med mycket malt och bröd även här. En ganska stabil företrädare för en stil som passar till höstens kraftfullare maträtter.

Egerers Gold Märzen kommer till Systembolaget den 8 september (foto: Systembolaget).

Ölstilen märzen har sitt ursprung i medeltidens Bayern. Namnet kommer från det tyska ordet för månaden mars – März – den tid på året då ölet bryggdes. Enligt en bayersk bryggarlag från 1553 fick öl endast bryggas mellan 29 september och 23 april. Det öl som bryggdes i mars förvarades i svala källare och skulle räcka över hela sommaren. Ölet som var kvar innan höstens bryggning drog igång dracks upp under festliga former. Det var först när kylmöjligheterna blev bättre under senare delen av 1800-talet som ölet kunde bryggas året om.

Privatbrauerei Egerer grundades 1919 av dryckesdistributören Wilhelm Egerer, men det dröjde till 1931 innan man började brygga öl. Exporterat sina produkter har man bara gjort sedan 2015, då man installerade en tillverkningslina för burköl. Bryggeriet har i dag cirka 120 dryckesprodukter i sitt sortiment, allt från öl till mineralvatten, läsk och vin. Ägare är i dag fjärde generationens Egerer – Franz Luitpold.

Fakta Egerer Gold Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Producent: Privatbrauerei H. Egerer
Leverantör: AB Wicked Wine
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 26,90 kr (53,80 kr/l)