I hård konkurrens och med alla nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtagna avgjordes i helgen årets mästerskap för tyska hobbybryggare. Vann gjorde Martin Tietz från München med sin irländska ale.

Cirka 130 hoppfulla ölskapare från hela Tyskland samlades i helgen hos Störtebeker Braumanufaktur i Stralsund för att göra upp om titeln Årets hobbybryggare 2020. När krutröken lagt sig och juryn sagt sitt stod Münchenbon Martin Tietz som segrare. Enligt organisatören Jens Reineke-Lautenbacher var konkurrensen extra hård denna gång. Juryn bestående av bryggare, ölsommelierer och andra ölexperter valde mellan många fina irländska ale, som var årets tema. På andra plats kom Braugruppe Koerschbrew under ledning av Dag och Björn Geisler från Stuttgart, medan bronset kammades hem av Sebastian Herold från Bad Kreuznach i Rheinland-Pfalz.

Martin Tietz tog hem segern i hård konkurrens (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Som vinnare kan Martin Tietz nu ser fram emot att få spendera en bryggardag på Störtebeker Braumanufaktur, efter vilken han kommer att kunna ta fyrtio lådor av sitt öl med sig hem (eller i alla få dem levererade när de är klara). Han kan också välja mellan ett nytt bryggverk eller en fatölsanläggning. Under tävlingen delades det också ut pris till det mest kreativa ölet. Vinnare här blev Florian Erdel från Bruchsal i Baden-Württemberg, som charmade juryn med en Imperial Milkshake NEIPA med kokos. Han kommer få brygga sitt öl tillsammans med bryggmästare Michael Lembke från Berlinbryggeriet Brlo.

Antalet hobbybryggare har under flera år ökat snabbt i Tyskland. I dag är det flera tusen ölälskare som skapar sina egna brygder hemma och experimenterar med en stor mängd olika råvaror och recept. Tyska mästerskapen för hobbybryggare skapades av Störtebeker Braumanufaktur 2017 för att ge hemmabryggarna en plattform och ett sammanhang. Årets tävlingstema var irländsk red ale, ett ljusrött, överjäst och balanserat öl med återhållen beska och sötaktiga malt- och karamelltoner. Alkoholhalten ligger vanligen på max fem procent.