Den här månaden har Systembolaget verkligen skämt bort oss med flera nya tyska öl på hyllorna. Kommande tisdag är inget undantag. Då kommer ett guldvinnande festöl i små partier.

Hösten brukar vara den tid på året då ölfesterna avlöser varandra i Tyskland. I år är det så klart mycket som är annorlunda, men Systembolaget gör vad de kan för att hålla feststämningen uppe. På tisdag den 22 september släpps till exempel Hofmark Märzen i 40 000 flaskor. Ölet kommer från Hofmark Brauerei i bayerska Loifling och belönades med en guldmedalj vid European Beer Star 2019. Detta är en typisk märzen med doft av rostad malt, gräddkola och örter. Smaken är också humligt kryddig med friska inslag av citrusfrukter. På det hela taget en fin representant för oktoberfesternas ölstil nummer ett.

Hofmark Märzen blir nästa tysk att äntra systemhyllorna (foto: Hofmark Brauerei).

Ölstilen märzen har sitt ursprung i medeltidens Bayern. Namnet kommer från det tyska ordet för månaden mars – März – den tid på året då ölet bryggdes. Enligt en bayersk bryggarlag från 1553 fick öl endast bryggas mellan 29 september och 23 april. Det öl som bryggdes i mars förvarades i svala källare och skulle räcka över hela sommaren. Ölet som var kvar innan höstens bryggning drog igång dracks upp under festliga former. Det var först när kylmöjligheterna blev bättre under senare delen av 1800-talet som ölet kunde bryggas året om.

Hofmark Brauereis historia går tillbaka till 1590. 1960 köptes bryggeriet av bryggmästaren Paul C. Häring och hans fru. Bryggeriet är stolta över sin naturliga bryggprocess, som bland annat innefattar vatten från de bayerska skogarna, naturliga ingredienser och inga tillsatser. Alla bryggeriets sjutton ölsorter bryggs i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) från 1516. Alla öl bryggs dessutom i kopparkärl och produktionen ligger på cirka 10 000 hektoliter om året. Sedan 2007 säljs de flesta av bryggeriets öl med den klassiska bygelkorken, även om de flaskor som nu kommer till Sverige har den vanliga kronkapsylen.

Fakta Hofmark Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 13,5 %
Beska: 17 IBU
Färg: 23 EBC
Producent: Hofmark Brauerei
Leverantör: Multibev AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)