När facktidningen Getränke Zeitung testade pilsner från tyska lågpriskedjor kunde inga tiopoängare delas ut. Anledningen? Inget av de testade ölen var en pilsner.

Totalt var det nitton olika pilsner, tyskarnas favoritstil, som ingick i Getränke Zeitungs blindtest. Ölen kom från lågpriskedjor som Aldi, Lidl, Netto, Norma och Penny samt från bryggeriet Oettinger, som konkurrerar i samma segment. Ölen som testades säljs i allt från PET-flaskor till 33- och 50-centiliters glasflaskor och burkar. Ölen bedömdes utifrån åtta kriterier: skum, färg, maltighet, humlighet, doft, kolsyra, kropp och beska. Som mest kunde tio poäng delas ut. I slutändan var det dock inget öl som kammade hem några högre poäng. Juryn kunde i stället konstatera att lågpriskedjornas pilsner inte uppfyller kriterierna för stilen, utan att namnet används som ett sätt för handlarna att ge sken av kvalitet och locka till köp.

Inga höga poäng delades ut i Getränke Zeitungs pilsnertest (foto: Meininger Verlag).

Den femhövdade juryn bestående av ölskribenter, sommelierer och livsmedelsexperter blev mest överraskad av Edeka-ägda Nettos märke Grafensteiner Pils i brun halvlitersflaska. Men trots att kvaliteten på ölet inte var dålig, så kunde juryn enas om att det inte går att kalla det för pilsner. Nettos Schloss Pilsener i halvlitersburk var inte heller den oäven. Testpanelen beskrev den som ”väldigt spännande”, men att den inte heller faller inom pilsnersegmentet. Ölet påminde mer om en sommarale, menade man.

Mest förbryllad blev juryn av Oettinger Pils. Varianten i brun 33-centiliters stubby-glasflaska påminde i mångt och mycket om de andra testade ölen. Färgen ansågs vara typisk för pilsnerstilen och doften påminde om humleblommor och akacia. Smaken upplevdes som kryddig med en bra beska, men avslutningen skavde något och var alldeles för söt. Nästa öl som testades hade en doft som beskrevs som allt från ”defekt” till ”svettig” och ”ostig”. Smaken beskrevs i sin tur som ”dålig humle”, ”gammal”, ”majsig” och även här ”defekt”. Döm om juryns förvåning när den fick veta att ölet de just testat var samma Oettinger Pils som tidigare, men den här gången från en halvlitersflaska. Domen blev noll poäng.