De tyska bryggeriernas försäljning har börjat ta fart efter coronastoppet. I augusti ökade ölförsäljningen med två procent, eller 166 000 hektoliter, jämfört med samma månad förra året. Det är dock mindre än många hade hoppats på.

Totalt såldes det cirka 8,4 miljoner hektoliter öl i Tyskland under augusti i år. Försäljningen av ölblandningar ökade också, med 13,9 procent (motsvarande 71 000 hektoliter), och uppgick till 583 000 hektoliter. Det visar färska siffror från Tysklands statistikmyndighet Destatis. Den tyska exporten till andra EU-länder minskade med en procent (eller 9 000 hektoliter) till 877 000 hektoliter. Exporten till länder utanför EU ökade däremot med 4,7 procent under augusti till 577 000 hektoliter, en ökning med 26 000 hektoliter från samma period förra året.

Sedan coronarestriktionerna lättats upp har den tyska ölförsäljningen börjat vända uppåt (foto: DBB).

Trots den totala ökningen är det många som är besvikna. Det grundar sig i att årets försäljningssiffror jämförs med fjolårets katastrofala augustimånad, då ölförsäljningen minskade med 11,4 procent. Att årets augustiförsäljning ändå går uppåt beror bland annat på att de flesta tyskar valde att semestra hemma på grund av coronapandemin. Dessutom var årets sommarväder bättre än förra årets. Däremot gjorde pandemin att festivaler och andra evenemang ställdes in, vilket så klart påverkat försäljningen negativt. Det tyska bryggeriförbundet DBB tror att ölförsäljningen för helåret kommer att minska med fyra till åtta procent.

Om vi tittar på de enskilda förbundsländerna ser vi att det gick uppåt på många ställen. De största ökningarna hittar vi i Thüringen (+ 11,3 procent), Mecklenburg-Vorpommern (+ 4,8 procent), Baden-Württemberg (+ 4,7 procent), Berlin/Brandenburg (+ 4,1 procent) och Bayern (+ 3,9 procent). Positiva siffror visar även bryggerierna i Niedersachsen/Bremen (+ 3,6 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (+ 2,4 procent) och Nordrhein-Westfalen (+1,6 procent). Sämre gick det dock med ölförsäljningen i Hessen (- 9,5 procent), Sachsen-Anhalt (- 8,9 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (- 5,2 procent) och Sachsen (- 3,8 procent).

Fotnot: Siffrorna inkluderar inte alkoholfria öl, andra maltbaserade drycker eller öl importerad från länder utanför EU.