Den historiskt viktiga ölträdgården Pratergarten i Berlin riskerar att försvinna. Den här gången är det dock inte coronakrisen som är problemet, utan ett omfattande byggprojekt.

Redan 1837 kunde Berlinborna njuta av en öl under träden i Pratergarten på Kastanienallee i stadsdelen Prenzlauer Berg. 1869 byggdes en utomhusscen och det är den och det omgivande parkområdet som nu ska snyggas till, vilket bland annat innebär att 22 träd ska huggas ner. Från början av oktober och ett år framåt kommer alltså Berlins äldsta ölträdgård att vara en byggarbetsplats. Ölträdgårdens ägare Dagmar Hillig säger till Berliner Zeitung att det kommer att innebära en förlust på 1,85 miljoner euro i minskade intäkter. Av detta är stadsförvaltningen beredd att ersätta henne med 500 000 euro.

Berlins äldsta ölträdgård Pratergarten riskerar att försvinna (foto: Pratergarten Berlin).

Frågan är nu om ölträdgården kommer att överleva en hel sommar utan besökare. Kritiker menar att parken till och med kommer att vara stängd ännu längre, eftersom det närmast är standard att byggprojekt drar ut på tiden i den tyska huvudstaden. Flera oppositionspolitiker har uttryckt sin oro och understryker Pratergartens historiska värde för området. Vissa anser att det skulle vara bättre om parken renoverades i etapper, så att ölträdgården inte behöver stänga helt och hållet. Styrande SPD menar att de 22 träden måste fällas i samband med renoveringen, eftersom de är i dåligt skick. Vänstergruppens talesperson i stadsutvecklingsfrågor, Fred Bordfeld, säger i sin tur att man gärna ser att renoveringen genomförs så snabbt det bara går och att störningarna blir så små som möjligt.