Tisdag är ölsläppsdag, det börjar vi vänja oss vid nu. När det kommer lite nyheter i tillfälligt sortiment den 6 oktober återkommer ett öl från Augsburg som vi också kunde njuta av tidigare i år.

Ölet i fråga är Speziator Dunkel, som kommer från det mångfaldigt prisbelönta Brauhaus Riegele i Augbsurg. Denna mörka variant av bryggeriets bocköl kunde vi senast hitta i tillfälligt sortiment i februari i år. Trots att det handlar om ett bocköl döljs den högre alkoholhalten väl. I stället framhävs de karamelliga, maltiga och brödiga tonerna i såväl doft som smak. Även om öl i denna stil ju mest handlar om malt, så finns det en aning humlesting och lite fruktighet i eftersmaken också.

Ni som missade Riegele Speziator Dunkel i februari får en ny chans nu (foto: dreamcow.net).

Det familjeägda bryggeriet grundades 1386 och styrs i dag av Sebastian Priller och Sebastian B. Priller-Riegele, som vann världsmästerskapet för ölsommelierer 2011. I dagsläget har bryggeriet cirka 130 anställda. Förutom fjorton klassiska ölsorter, består bryggeriets sortiment även av tio specialöl och årgångsölsserien Magnus. Brauhaus Riegele tillverkar även läskklassikern Spezi Original. 2019 blev man första bryggeri att vinna den prestigefulla titeln Årets bryggeri i Tyskland tre år i rad.

Fakta Riegele Speziator Dunkel
Stil: Mörk dubbelbock
Producent: Brauhaus S. Riegele
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 19,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 25 000 st.