Coronapandemin har förändrat tyska öldrickares köpbeteende. Under första halvåret i år handlade tyskarna åtta procent mer öl och ölblandningar för konsumtion hemma jämfört med förra året.

Cirka 38,6 liter öl och ölblandningar per person. Så mycket handlade tyskarna i matvaruaffärer och dryckeshandlare under de första sex månaderna 2020. Det motsvarar ungefär åtta 33-centilitersflaskor mer än under samma period i fjol, visar siffror från undersökningsföretaget Nielsen. Totalt handlades det cirka tre miljarder liter öl och ölblandningar i Tyskland under årets första sex månader, vilket är 4,6 procent mer än under samma månader 2019. Under samma period gjorde varje tysk av med cirka 52,12 euro mer på öl och ölblandningar, vilket bidrog till en totalsumma på 4,2 miljarder euro – en ökning med sju procent.

Tyskarna köper med sig allt mer öl hem under coronapandemin (foto: Sven Braun/DPA).

Det som framför allt ökar i popularitet är den ljusa lagerölstilen helles. Pilsner är visserligen fortfarande den stil som säljer mest med cirka 1,5 miljarder liter sålda under första halvåret, vilket motsvarar en ökning med 2,7 procent och ger en marknadsandel på 50,4 procent. Men totalt 240 miljoner liter sålda helles under första halvåret motsvarar en försäljningsökning på arton procent från 2019. Det ger enligt Nielsen en marknadsandel på 7,8 procent. På tredje plats bakom pilsner och helles hittar vi ölblandningarna, som ökade med 6,5 procent (till 217 miljoner liter) och har en marknadsandel på sju procent. Strax därefter kommer alkoholfria öl, som såldes i 209 miljoner liter under första halvåret (också det en ökning med nästan sju procent).

För att få tag i öl och ölblandningar under vårens nedstängning av restauranger och barer, var tyskarna tvungna att bege sig till matvarubutiker och andra ställen som säljer öl att ta med hem. Under det första halvåret såldes 898 miljoner liter öl över affärsdiskar, vilket är åtta procent mer än i fjol. Om man bara räknar mars, april, maj och juni 2020 så blir ökningen elva procent jämfört med 2019. Samtidigt har tyskarnas intresse för storpack ökat. Under det första halvåret sålde handlarna åtta procent mer öl och ölblandningar i backar med tjugo stycken 33- eller 50-centilitersflaskor jämfört med årets första sex månader i fjol.