Brauerei Kundmüller, även känt som Weiherer, kommer med sin egen tolkning av den västtyska ölstilen altbier. Ölet bryggdes ursprungligen som en födelsedagspresent till chefen.

I mars fyllde Brauerei Kundmüllers ägare Oswald Kundmüller femtio år. På grund av det rådande coronaläget blev det dock ingen storslagen födelsedagsfest. Bryggeriets anställda ville ändå hylla sin chef och bryggde ölet Weiherer Osw-Alt till hans ära. Namnet är givetvis en lek med chefens namn Oswald och ölets stil – altbier. Det öl som blev över från det inställda födelsedagskalaset serverades i bryggeriets ölträdgård under sommaren och blev så uppskattat att bryggeriet nu beslutat att inkludera det i sitt sortiment av specialöl.

Osw-Alt är en frankisk variant av ölstilen altbier (foto: Brauerei Kundmüller).

Förutom att vara väl utprovat av Kundmüllers stamgäster, har Osw-Alt redan hunnit vinna ett pris. När ölet togs så väl emot, beslutade bryggeriledningen att anmäla det till tävlingen Meininger International Craft Beer Award. Resultatet? Det blev guldmedalj direkt. Osw-Alt har skapats av bryggmästaren Michael Popp, som redan för tre år sedan gjorde ett födelsedagsöl när Oswald Kundmüllers bror Roland firade sin femtioårsdag. Då blev det en dubbelbock som fick namnet Rolator.

Altbier bryggs traditionellt i och runt Düsseldorf i Nordrhein-Westfalen. Likt kölsch är det ett överjäst öl (ale), som efter jäsningen lagras kallt som ett lageröl. I altbier används i regel mörkare maltsorter än i kölsch, vilket också ger ölet en mörkare färg. Eftersom Osw-Alt kommer från Franken så har man tonat ner det för stilen karaktäristiska humlestinget. Doften är nötigt maltig och i smaken återfinns en ton av russin. Weiherer Osw-Alt bryggs helt med ekologiska råvaror och är därmed officiellt klassat som ett ekologiskt öl.

Fakta Weiherer Osw-Alt
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,6 %
Övrigt: Ekologiskt, vann guld vid International Craft Beer Award 2020. Ölet kan köpas hos välsorterade dryckeshandlare i Tyskland och från www.bierothek.de.