Riegele Biermanufaktur har under flera år lanserat spännande och kreativa årgångsöl i serien Magnus. Årets utgåva är lagrad på träfat som för tankarna till andra ädla drycker.

För årets utgåva i Magnus-serien, det sjätte ölet i ordningen, satsar Riegeles bryggmästare Frank Müller och VM-vinnande ölsommelieren Sebastian Priller-Riegele på vad som många anser vara ölbryggningens överkurs: fatlagring. Man har också valt att rikta blickarna mot ett land som inte främst förknippas med öl – Frankrike. Det nya årgångsölet Magnus 20 har nämligen fått mogna i fem år gamla ekfat som tidigare innehållit Normandies ”nationaldryck” calvados. Det ger ölet en stark doft och smak av mogna cideräpplen, tillsammans med en lätt kryddig träighet.

Magnus 20 har lagrats på fem år gamla calvadosfat (foto: Brauhaus Riegele).

I ölet har man använt malt av sorten Steffi och ett äppelvin gjort på handplockade äpplen som fått jäsa med Riegeles ciderjäst. Genom en genomarbetad cuvée-process skapas en perfekt balans mellan sött och surt, vilket ger en behagligt fruktig dryck. Enligt bryggeriet avnjuts ölet bäst vid en temperatur på tolv grader och det passar extra bra till franska specialiteter som quiche lorraine eller crème brûlée. Magnus 20 släpps i endast 1001 flaskor i storlekarna 75 och 33 centiliter. Den som köper den större varianten får den dessutom i en vacker trälåda. Magnus 20 säljs via utvalda dryckesåterförsäljare, liksom i en del onlinebutiker.

Riegele Biermanufaktur är en del av det mångfaldigt prisbelönta Brauhaus Riegele. Det familjeägda bryggeriet från Augsburg grundades 1386 och styrs i dag av Sebastian Priller och Sebastian B. Priller-Riegele. I dagsläget har bryggeriet cirka 130 anställda. Förutom fjorton klassiska ölsorter och årgångsölsserien Magnus, består bryggeriets sortiment även av tio specialöl. Brauhaus Riegele tillverkar dessutom läskklassikern Spezi Original.

Fakta Magnus 20
Alkoholhalt: 14 %
Färg: Gyllene, grumligt
Jäst: Saccharomyces, Riegele ciderjäst
Beska: Medelstor
Dricktemperatur: 12 grader Celcius
Perlage: Starkt mousserande