I helgen släppte Hofbrauhaus Wolters sin populära Pilsener under det tillfälliga namnet Fussballpulle. Namnet kommer från den lilla bruna flaska som ölet hälls upp i och som i folkmun brukar kallas ”Pulle” eller ”Knolle”.

Med sin nya kampanj vill Hofbrauhaus Wolters hylla fotbollen i Niedersachsen och visa sitt stöd för alla som saknar känslan av att besöka de lokala fotbollsarenorna. Men det finns också ett viktigare syfte, nämligen att ge de små och mellanstora fotbollsföreningarna i regionen möjligheten att få in lite extra inkomster under dessa svåra coronatider. Den som vill lägga vantarna på en flaska Fussballpulle bör dock skynda sig. Risken finns nämligen att fotbollsflaskan säljer slut lika fort som andra specialutgåvor som Wolters gett ut under senare år. Flaskorna lär inte bara vara populära bland fotbollsfans, även samlare av sällsynta ölutgåvor lär stå långt fram i kön.

Wolters specialfyllning hyllar den regionala fotbollen (foto: Hofbrauhaus Wolters).

Hofbrauhaus Wolters grundades i Braunschweig 1627 av ölhandlaren Zacharias Boiling. Det är därmed stadens äldsta bryggeri som ännu är i drift. 1734 gifter Heinrich Wolters in sig i familjen Boiling och uppkallar bryggeriet efter sig själv. Det är dock först 1876 som man kan lägga till den kungliga delen av namnet, när man får titeln Hofbierbrauhaus av hertig Wilhelm zu Braunschweig und Lüneburg. 1882 ändras titeln till Herzogliches Hofbrauhaus. I dag ägs bryggeriet av den sjätte generationen Wolters. Förutom sin klassiska pilsner marknadsför man ytterligare tretton ölsorter, inklusive det nya Wolters Weizen alkoholfrei.