I enlighet med gällande säkerhetsrestriktioner men ändå under festliga former invigde Ratsherrn förra fredagen sin nya buteljeringsanläggning i östra Hamburg.

Ratsherrn Brauerei har tagit ett stort steg mot total självständighet genom att inviga sin första egna buteljeringsanläggning. Tidigare har bryggeriet fyllt sina flaskor hos en extern buteljeringsfirma i Wagenfeld i Niedersachsen, nitton mil från bryggeriet. Till den nya anläggningen på Kolumbusstrasse i östra Hamburg behöver ölen bara färdas i en mil innan den buteljeras. Det borgar inte bara för kortare transporter, utan även att ölet är färskare när det hamnar på flaska.

Bryggeriägare Oliver Nordmann och Hamburgs finansborgarråd Michael Westhagemann klippte bandet (foto: Ratsherrn Brauerei).

Genom att inviga den nya anläggningen har bryggeriet uppfyllt målet att fylla sina flaskor regionalt och på ett klimatsmartare sätt. Målet att kunna erbjuda det färskaste ölet med de kortaste transportvägarna är också inom räckhåll, säger Ratsherrns ägare Oliver Nordmann. Han berättar också att man med den nya anläggningen på ett enklare sätt kan skifta mellan olika flasktyper och etiketteringar. Förutom att hela produktionen blir snabbare och enklare, finns det såväl ekonomiska som miljömässiga fördelar med den nya anläggningen.

Ratsherrn Brauerei startade sin verksamhet 2012 i den k-märkta före detta kreatursmarknaden Schanzenhöfe i Hamburg. I dag sysselsätter bryggeriet 120 personer under ledning av Oliver Nordmann och Florian Weins. 2018 passerade produktionen för första gången 50 000 hektoliter, vilket gör Ratsherrn till Hamburgs största familjeägda och -drivna bryggeri. Vid sidan av standardöl som Pilsener, Dry Hopped Pilsener och Zwickel, består bryggeriets stora sortiment av prisbelönta specialöl som vete-IPA:n Sailor’s Sip och Moby Wit, deras tolkning av en belgisk witbier. Ratsherrn driver också bryggeripubarna Altes Mädchen och Ratsherrn Bar samt ölbutiken Craft Beer Store i Hamburg.