Det är visserligen bara början av november, men Systembolaget tycker ändå att det är hög tid att börja tänka på julen och trissar upp stämningen genom att släppa årets julöl. Den 2 november kommer bland mycket annat två tyskar till hyllorna, varav en riktigt tung klassiker.

Vi börjar väl med den tyngsta pjäsen i årets julölssläpp – kanske av samtliga som kommer till Systembolagets hyllor. 100 poäng på Ratebeer säger väl egentligen allt. Ayinger Winterbock är på många sätt kungen av vinteröl och brukar rankas som ett av Tysklands bästa öl alla kategorier. Vi talar här om en mycket mörk dubbelbock med rostade aromer och smak av choklad, mörkt bröd, kryddor och farinsocker. Avslutningen är aningen torr. Winterbocken går ibland också att hitta under sitt alias – Ayinger Celebrator.

En av de tyngsta pjäserna i årets julölssläpp kommer från Aying (foto: Systembolaget).

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Winterbock
Alkoholhalt: 6,7 %
Stamvörtstyrka:  18,5 %
Beska: 24 IBU
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)

Det andra tyska ölet i släppet är något så ovanligt som en tysk tolkning av en belgisk trippel. Holy Winter Cowl heter det och produceras under Bitburger Braugruppes hantverksmärke Craftwerk. Detta är en rejäl magvärmare med sina nio procent alkohol. Drycken är en grumlig, bärnstensfärgad ale, som skapar ett ganska bra brungult skum vid upphällning. I doften återfinns karamell, kryddor och jäst. Dessa återkommer också i smaken, tillsammans med citrusfrukter, honung, bröd och kryddnejlika.

Bitburger bjuder på en tysk tolkning av en belgisk ölstil (foto: wildfang-erleben.de).

Bitburger har under flera år varit en av Tysklands mest framgångsrika och välmående bryggerikoncerner. Bryggeriet grundades 1817 som ett litet landsortsbryggeri i Nordrhein-Westfalen. 1990 skapade Axel Simon ett oberoende test- och utvecklingscenter, där man experimenterade med olika specialöl. Dessa öl ansågs vara för bra för att undanhållas marknaden, så 2013 skapades Craftwerk Brewing som ett eget märke inom Bitburger-koncernen.

Fakta Craftwerk Holy Winter Cowl
Alkoholhalt: 9,0 %
Stamvörtstyrka:  19,5 %
Beska: 40 IBU
Producent: Bitburger Braugruppe
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 28,90 kr (87,58 kr/l)