Den 1 december lanserar Systembolaget en ny uppsättning öl som ska in i det fasta sortimentet. Den här gången säger vi välkomna till två tyskar – varav den ena lär vara bekant vid det här laget.

I tisdagens släpp får vi återigen stifta bekantskap med Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock från Karmeliten Brauerei i Straubing. Det här ölet har dansat ut och in på systemhyllorna under ett antal år vid det här laget. Vi talar alltså om en flaskjäst vetedubbelbock med sjuttio procent vete. Humlen som använts är Spalter Select. De för stilen typiska söta banantonerna finns där, liksom kryddnejlika, plommon och exotiska frukter. Ölet får jäsa på flaska, vilket ger det en extra spänstig kolsyreskjuts.

Karmentinus kommer åter till det fasta sortimentet (foto: Systembolaget).

Karmeliten Brauerei grundades 1367 och har således passerat sin 650-årsdag med råge. Bryggeriet var tidigare en del av Straubings karmeliterkloster, men är sedan 1879 familjeägt.

Fakta Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock
Stil: Weizenbock
Producent: Karmeliten Brauerei Karl Sturm
Leverantör: We & Wine AB
Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtsstyrka: 18,1 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 32,90 kr (65,80 kr/l)

Den andra nyheten är förmodligen lite mer okänd för de flesta. Nu talar vi om en tusen år gammal och säregen ölstil – gose – ett överjäst, suraktigt och lätt salt veteöl som ofta förknippas med staden Leipzig. Just den som släpps den 1 december kommer dock från Hamburg och Landgang Brauerei. Ölet har fått det lite tokroliga namnet §Hoppe(r) – eller Hopper för enkelhetens skull – och har smaksatts med koriander. I doften återfinns vete, örter och aningar av den mjölksyrejäst som använts. Smaken är mycket salt och sur och med en rejäl dos kryddighet.

En gose från Hamburg hamnar också på systemhyllorna (foto: Systembolaget).

Landgang Brauerei grundades som Hopper Bräu 2015, men bytte namn två år senare. Bryggeriet huserar i Hamburgstadsdelen Altona, där man dessutom har en bryggeripub med minst åtta öl på fat. Bryggeriet har hunnit ta fram ett femtiotal öl, varav flera har vunnit såväl nationella som internationella priser.

Fakta Landgang Hopper
Stil: Gose
Producent: Landgang Brauerei
Leverantör: AB Wicked Wine
Alkoholhalt: 4,5 %
Beska: 8 IBU
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)