Precis som på många andra ställen utmärks den tyska ölmarknaden av de stora ölmärkena. Men hur smakar storbryggeriernas produkter egentligen? Det har Getränke Zeitung tagit reda på i ett test av Tysklands största pilsnermärken.

Av Tysklands sexton största pilsnermärken är det Veltins variant som mest faller Getränke Zeitungs expertjury på läppen. Med sin torra, friska och välbalanserade smak fick ölet betyget ”Mycket bra” och blev därmed testsegrare med femton poäng. Strax därefter följer König Pilsener (Bitburger) och Mönchshofs Original (Kulmbacher) med vardera 14,4 poäng och omdömet ”Bra”. Karlsberg Brauereis Urpils, Krombachers Pils, Radeberger Pilsner och testets enda ekologiska öl, Neumarkter Lammsbräu, fick också betyget ”Bra”.

Veltins fick bäst betyg i Getränke Zeitungs test av storbryggeriernas pilsner (foto: Veltins).

En jury bestående av professionella ölsommelierer och dryckesjournalister fick betygssätta de sexton ölen efter ett blindtest. Ölen bedömdes efter utseende (färg och skum), doft, smak och det övergripande intrycket, inte minst vilka distinkta egenskaper varje öl har. Ett öl kunde som mest tilldelas tjugo poäng. De öl som valts ut är de som i dagsläget säljer bäst på den tyska marknaden. Samtliga öl inhandlades i Tysklands största by, Hassloch i Pfalz, som är känd för att utgöra ett snitt av den tyska befolkningen och vars affärer ofta används för att testlansera nya produkter. De flaskor som valdes ut var de med längst bäst före-datum.