Två krögarfamiljer riskerar rättsliga påföljder efter att ha bjudit poliser på mat och dryck under Oktoberfest. En av dem uppger att han kommer att försvara sig med ”händer och fötter”.

En öl och en grillad kyckling kan ställa till med stora problem – i alla fall om de konsumeras av en polis som blir bjuden av en Oktoberfestkrögare. Det har chefen för polisstationen i Münchenförorten Grünwald fått erfara. Han ska enligt Münchens åklagarkontor ha tagit emot champagne och andra gåvor från lokala företag vid sjutton tillfällen mellan åren 2014 och 2019. Dessutom har polischefen tagit emot kuponger på mat och dryck under Oktoberfest. Dessa har sedan delats eller lottats ut bland personalen. Polischefen har stängts av från sin tjänst och ska dessutom betala ett femsiffrigt eurobelopp i böter.

Krögarna till Hackerfestzelt riskerar rättsliga påföljder (foto: München Tourismus/Werner Böhm).

Men även de företagare som gett polischefen gåvor har dragits in i det rättsliga efterspelet, däribland två Oktoberfestkrögare. En av dem Hackerzeltkrögaren Anton Roiderer, som ska betala nittio dagsböter för att ha gett polisen femtio kuponger till öl och grillad kyckling som ”tack för hjälpen” under en inspektion 2018. Till Süddeutsche Zeitung säger Roiderer att han kommer att försvara sig med ”händer och fötter”. Han menar att det är en sak med champagne, men det är något annat att bjuda på en liter öl och en grillad kyckling. I Bayern hör det snarare till vanligheten att bjuda på sådana saker, menar han.

Enligt polisens riktlinjer är det dock strikt förbjudet att ta emot den typen av gåvor. Anton Roiderer menar att han aldrig hade bjudit polisen på mat och dryck om han hade känt till riktlinjerna. Han berättar också att han har sagt åt sin advokat att överklaga straffet, något som övriga anklagade redan har gjort. Förutom Anton Roiderer har även hans son Thomas samt Hofbräuzelts krögare Margot och Günther Steinberg åklagarens ögon på sig. Datum för domstolsförhandlingen är ännu inte bestämt.