Ett försäkringsbolag vägrar betala ut pengar till sju krögare som vill ha ersättning för de förluster de lidit i samband med årets inställda Oktoberfest. Bolaget menar att folkfesten aldrig ställdes in.

I motsats till vad de flesta tror ställdes årets Oktoberfest kanske aldrig in. Det menar i alla fall det Hamburgbaserade försäkringsbolaget Deutsche Sport & Entertainment Versicherungsgemeinschaft (DSE). Visserligen ägde en presskonferens rum, där Münchens borgmästare Dieter Reiter (SPD) och Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU) meddelade att Oktoberfest ställts in. Detta kan dock inte räknas som en officiell administrativ handling och uppfyller därmed inte försäkringskraven, menar DSE, som därför inte heller ser någon anledning att betala ut några försäkringspengar, uppger Süddeutsche Zeitung.

Michael Schottenhamel med kollegor vill ha försäkringspengar för årets inställda Oktoberfest (foto: muenchen.de/Rico Güttich).

Denna version uppskattas inte av krögaren Michael Schottenhamel, som driver det äldsta Oktoberfesttältet – Festhalle Schottenhamel. 2011 förhandlade han fram en försäkring hos DSE, som ska täcka eventuella förluster om Oktoberfest ställs in, något som hänt väldigt få gånger i folkfestens drygt 200-åriga historia. Försäkringen tecknades även av krögarna för Paulaner-Festzelt, Weinzelt, Schützenzelt, Armbrustschützenzelt, Hofbräu-Festzelt och Fischer-Vroni. DSE menar dock att försäkringen bara täcker enskilda inställda festdagar, som kan uppstå på grund av exempelvis ett förhöjt terrorhot eller påkallad landssorg. Den var aldrig avsedd att täcka en helt inställd fest.

Michael Schottenhamel och hans kollegor har nu tagit DSE till domstol för att få ut de försäkringspengar man anser sig ha rätt till. Krögarna är försäkrade till olika belopp, men har begärt ersättningar i storleksordningen 500 000 euro var. Varje krögare har betalat cirka 30 000 till 40 000 euro per år för försäkringen. Enligt Schottenhamel har DSE inte reagerat på krögarnas tidiga hot om att gå till domstol, inte ens med att säga upp försäkringarna, vilket andra bolag gjort när försäkringstagarna klagat. Krögarna känner sig därför säkra på att få sina pengar till sist. Så här långt har i alla fall domstolen visat väldigt liten förståelse för försäkringsbolagets argument.