Coronapandemin håller tyska teatrar och operascener stängda. Tenoren och kompositören Daniel Behle sitter dock inte sysslolös. Han utnyttjar tiden i isolering till att skriva en operett om maktkampen inom bryggarvärlden.

I vanliga fall framför den Hamburgfödde tenoren Daniel Behle kända musikstycken på de största operascenerna. Coronapandemin har dock hållit honom borta från rampljuset och i stället har han fått ägna sin tid i hemmet i Basel åt att komponera. Resultatet är en operett som fått namnet ”Hopfen und Malz” och som handlar om en maktkamp i bryggerivärlden. Handlingen har Behle skrivit tillsammans med sin fru Carla, som hjälpt honom sålla bland alla idéer som dykt upp under processens gång. I centrum står två byar med tillhörande bryggerier, som tävlar om vem som gör det bästa ölet. Det hela kryddas givetvis med såväl intriger som torr humor och kärlekshistorier.

Daniel Behle har ägnat tiden i isolering åt att skriva en operett om öl (foto: Marco Borggreve).

Inspiration till musiken har 47-årige Behle fått från såväl Wagner som Verdi och Rammstein, kombinerat med lite äkta ”operettsmör” och ett brett urval av musikstilar. Ett fåtal utvalda har redan fått ett smakprov av slutresultatet. Daniel Behle har nämligen spelat in en demo med stycket i sin helhet, där lyssnarna får ta del av en helt virtuellt skapad orkester och alla roller sjungna av upphovsmannen själv. I framtiden är det inte omöjligt att en större publik kommer att få ta del av musikspelet. Behle har erbjudit stycket till såväl Gärtnerplatztheater i München som Volksoper i Wien och Dortmundoperan. Budet är sockrat med löftet om att Daniel Behle själv kommer att sjunga en av rollerna när föreställningen väl sätts upp. En två och en halv timme lång operett om öl blir ju förmodligen bäst om bryggmästaren själv är med.