Myndigheterna i Köln återkallar två snabbtest för covid-19 som på olaglig väg har sålts till bryggerier över hela Tyskland. Även bensinstationer och livsmedelsaffärer med flera har erbjudits att köpa snabbtesten.

Det tyska bryggeriförbundet DBB går i en skrivelse ut till sina medlemmar och varnar dem för att köpa de två aktuella snabbtesten för covid-19. Testen säljs från Kölnförorten Frechen av ett företag som i början av förra veckan fick besök av myndigheterna. Enligt gällande lagstiftning får coronatest bara säljas direkt till medicinskt utbildade personer, som exempelvis företagsläkare, men företagen själva får inte köpa in dem.

Snabbtester för covid-19 får bara säljas till medicinskt utbildade personer (foto: Adobe Images).

Myndigheterna menar att det finns en överhängande risk för fel om lekmän hanterar snabbtesten, eftersom de i regel inte vet hur man på rätt sätt tar prover i näsan. På så sätt riskerar man att missa många smittade personer. Det finns också risk för fysiska skador på de personer som testas. Vid myndigheternas besök hos företaget i Frechen konfiskerades cirka 5 700 leveransadresser. Man kommer också att kontakta alla kända kunder via brev under de kommande dagarna. Enligt uppgifter till Getränke Zeitung har företaget kontaktat potentiella köpare över hela Tyskland via fax och på så sätt marknadsfört sina produkter.