Augustiner Bräu använder alltmer lokalproducerat i sin produktion. Förutom vatten, malt och humle kommer nu även elen från närområdet. Från och med 2021 kommer all ström som produceras av vindkraftverket i Fröttmaning gå till Münchens äldsta bryggeri.

Stadtwerke München (SWM) och Augustiner Bräu har tecknat ett långtidsavtal för leveranser av så kallad grön el. Det innebär att det klassiska bryggeriet, som grundades 1328, kommer att få all ström som produceras av det vindkraftverk som byggdes 1999 i Fröttmaning, inte långt från Allianz Arena i norra München. Utöver vatten, malt och humle kan alltså Augustiner nu också räkna in elektricitet som en lokalproducerad ”ingrediens” i sitt ölbryggande.

Från nästa år kommer vindkraftverket i Fröttmaning bara leverera el till Augustiner Bräu (foto: Nick Frank/SWM).

Vindkraftverket i Fröttmaning är knappt hundra meter högt och har blivit något av ett landmärke i München. Det genererar cirka 1,9 miljoner kilowattimmar el varje år, vilket motsvarar det årliga behovet hos 720 hushåll. Vid en vindstyrka på tretton meter per sekund kan vindkraftverket generera upp till 1,5 megawatt. Stadtwerke München ägs av staden München och erbjuder offentliga tjänster för staden och regionen. Företaget har bland annat byggt ett annat vindkraftverk norr om Allianz Arena, som är 150 meter högt och som mest generar 3,5 megawatt vid en vindstyrka på femton meter per sekund. Det har kapacitet att årligen producera el till 2 800 hushåll.