Brian Gibson är ny professor och chef på den brygg- och dryckestekniska avdelningen vid Berlins tekniska universitet. Han efterträder därmed professor Frank-Jürgen Methner, som ledde avdelningen mellan 2005 och 2019.

Irlandsfödde Brian Gibson har gjort internationell karriär som forskare inom området jäst och jäsning. 1995 började han studera växtvetenskap och mykologi vid University College i Dublin, där han även doktorerade 2004. Därifrån gick han vidare till Brookes University i Oxford och Nottinghams universitet, där han började studera bryggjäst och vetenskapen bakom jäsning. Nästa steg för Gibson var att 2009 bli vetenskaplig chef för bryggeristudier vid det tekniska forskningscentret VTT i Finland, en tjänst han hade till förra året. Han har dessutom undervisat vid Helsingfors universitet.

Brian Gibson är professor med specialintresse för jäst och jäsning (foto: Technische Universität Berlin).

Brian Gibson är särskilt intresserad av bryggjästens betydelse för ölens jäsning och kvalitet. Han har bland annat studerat hur man kan optimera jästcellerna genom hybridisering och adaptiv utveckling. Hans arbete har resulterat i flera praktiska lösningar, som i dag används inom bryggindustrin. Gibson har också studerat andra jästa drycker och livsmedel, som vin, cider, kombucha och surdeg. Han har skrivit eller medverkat i ett sextiotal vetenskapliga publikationer och har handlett en mängd avhandlingar och uppsatser på olika nivåer.

I sin roll som professor på Berlins tekniska universitet vill Brian Gibson modernisera utbildningen och särskilt fokusera på innovationer inom öl och andra drycker. Utifrån sina kunskaper om jäst och jäsning vill han också bidra till den pågående forskningen kring råvaror, processoptimering och ölkvalitet. Hans professorstjänst samfinansieras av testnings- och utbildningsinstitutet Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei (VLB). Det är en fristående organisation som samarbetar med Berlins tekniska universitet kring ölbryggningsvetenskap och som även har en nära relation till bryggerinäringen.