Bryggarnestorn Oscar Maisel har avlidit vid nittio års ålder. Tillsammans med sin bror drev han Brauerei Gebr. Maisel i 45 år. Oscar Maisels ledarskap präglades av såväl passion som innovativa idéer och gott entreprenörskap.

Oscar Maisel var aktiv nästan till slutet och var på plats i bryggeriet varje dag fram till den första tyska coronanedstängningen i mars förra året. 1955 gick han in som delägare i Brauerei Gebr. Maisel och var högst delaktig när Bayreuthbryggeriet tog fram veteölet Champagner-Weizen, som i dag går under namnet Maisel’s Weisse Kristall. Ölet räknas som en milstolpe för bryggeriet och gjorde det känt över stora delar av världen.

Oscar Maisel bidrog till att göra familjebryggeriet känt världen över (foto: Haus der Bayerischen Geschichte/Georg Schmidbauer).

Sin bryggarutbildning fick Oscar Maisel vid Löwenbräu i München och högskolan i Weihenstephan. Han reste även till Sverige, USA och Spanien i jakt på förbättringar och innovationer inom bryggerinäringen. I USA lärde han sig om ny teknik inom ölbryggning och jordbruk, men fick också insyn i de problem som amerikanska bryggerier brottades med. Dessa erfarenheter tog han med sig hem och använde för att förbättra det egna bryggeriet. Oscar Maisel var en stor filantrop och besökte även i hög ålder bryggeriets kunder och partner i samband med jubileer och andra festligheter.

Brauerei Gebr. Maisel grundades i bayerska Bayreuth 1887 av bröderna Hans och Eberhardt Maisel. 1951 tog tredje generationen Maisel, Hans, över styret. 1955 fick han sällskap av sin bror Oscar och tillsammans gjorde de bryggeriet internationellt känt. 1996 gick stafettpinnen vidare till kusinerna Andreas och Jeff, som fjärde generation Maisel. Jeff Maisel startade 2012 dottermärket Maisel & Friends, som ett svar på den växande hantverkstrenden. Brauerei Gebr. Maisel marknadsför i dagsläget fem veteölsvarianter: Kristall, Original, Leicht, Dunkel och Alkoholfrei.