Lanseringen av bockölet Senatsbock är en tradition som samlat Hamburgs bryggerier sedan 1950-talet. Speciella tider skapar speciell gemenskap, så när årets öl presenteras blir det inte bara i en variant – utan sex.

Hamburgs bryggerier har en gemenskap som är närmast unik i Tyskland. Detta visar sig inte minst i lanseringen av ölet Senatsbock, som stadens bryggerier tillsammans tog fram första gången 1958. Efter att ha legat nere under många år, togs traditionen upp igen 2015 med fem medverkande bryggerier. Sedan dess har antalet Hamburgbryggerier blivit fler, så när årets Senatsbock lanseras är det inte mindre än åtta bryggerier som är inblandade. Och eftersom tiderna är som de är, så nöjer man sig inte med att ta fram ett öl. Istället har man utifrån ett basrecept skapat sex olika varianter av den populära vinterbrygden.

Årets Senatsbock görs i sex varianter framtagna av åtta Hamburgbryggerier (foto: Senatsbock e.V.).

Här är de åtta Hamburgbryggerierna och deras sex varianter av Senatsbock 2021, som lanseras vid en webbsänd ölprovning den 29 januari:

Ratsherrn
Ratsherrn-Senatsbock är en cuvée, där Senatsbock bryggd enligt årets basrecept blandas med fatlagrade varianter från tidigare år. Ett smakrikt och komplext öl med en alkoholhalt på 7,7 procent.

Kehrwieder Kreativbrauerei
Kehrwieder-Senatsbock 2021 är i princip en flytande variant av bryggerichef Julia Wesselohs favoritchoklad. En mörk dubbelbock med smak av karamell, mörk choklad och salt.

Wildwuchs Brauwerk
Hamburgs första ekologiska bryggeri bjuder på en smakrik, mörk bock. Smaken för tankarna till pumpernickel, vanilj och mycket mörk choklad.

Überquell Brauwerkstätten
Som en hyllning till hamnstaden Hamburg skapar Überquell ett bocköl med krossade kakaobönor från Sydamerika och den starka chilifrukten habanero. Med sina åtta procent är detta den starkaste varianten av årets Senatsbock.

Landgang Brauerei
Presenterar en mörk ale bryggd med cascadehumle och med smak av choklad, röda bär och citrus.

Blockbräu, Brauhaus Joh. Albrecht och Gröninger Privatbrauerei
De tre bryggerierna gör åter gemensam sak och levererar en Senatsbock med rostade toner och smak av choklad och espresso. Det hela avslutas med en trevlig beska.