Årets första nyhetssläpp i Systembolagets tillfälliga sortiment står för dörren och vi har direkt ett tyskt öl att se fram emot.

Förra året släpptes ovanligt många tyska öl i Systembolagets tillfälliga sortiment (kändes det som i alla fall) och årets första släpp fortsätter på den inslagna vägen. Den 26 januari får vi nämligen stifta bekantskap med 1813 Zwickl från det familjeägda bryggeriet Privatbrauerei M.C. Wieninger i bayerska Teisendorf. Det är samma bryggeri som gav oss Höglwörther Festbier i 2019 års oktoberölssläpp.

Wieningers 1813 Zwickel blir årets första tyska öl i det tillfälliga sortimentet (foto: Systembolaget).

Som framgår av namnet handlar detta om en öl av stilen zwickel, som ofta beskrivs som en svagare och mindre humlig variant av kellerbier, alltså ett ofiltrerat och opastöriserat lageröl. Namnet zwickel kommer från det redskap, Zwickelhahn, med vilket bryggarna brukade ta upp öl ur tunnorna. Det nu aktuella ölet skapades för bryggeriets 200-årsjubileum och är en mörkt gyllengul, kraftigt skummande dryck. Malt, sötma och lätt citrus dominerar doft och smak. Eftersom malten torkats över öppen eld, finns här även en viss rökighet. Avslutningen smakar av bröd och söt jäst.

Redan runt år 1600 finns det ett bryggeri i Teisendorf, som ligger mellan sjön Chiemsee och orten Berchtesgaden i Bayern. 1666 tas bryggeriet över av regionens ärkebiskop. Efter att ha blivit avkristnat 1813 köps det av Philipp Wieninger, som blir den första i familjen att äga bryggeriet. Namnet kommer dock från hans son Max Christian. Senare köper Philipp även klosterbryggeriet i Höglwörth. Familjen Wieninger äger i dag även en rad restauranger i regionen. Bryggeriets produktion ligger på cirka 100 000 hektoliter per år och sker under överseende av bryggmästare Bernhard Löw.

Fakta Wieninger 1813 Zwickl
Stil: Zwickel/Kellerbier
Producent: Privatbrauerei M.C. Wieninger
Leverantör: Multibev AB
Alkoholhalt: 4,9 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 22 000 st.