I måndags tittade vi på Ratebeers lista över 2020 års bästa tyska öl och bryggerier. Nu ska vi se vilka ställen där det är bäst att dricka och köpa öl. Förändringarna är inte så stora, vilket givetvis kan bero på de nedstängningar som gällt under året. Listan är uppdelad efter förbundsland.

P&M Getränke i Bonn är Tysklands bästa ölbutik (foto: P&M Getränke)
FörbundslandBryggeripubRestaurangTaproomÖlbutikBar
Baden-Württemberg***Heinrichs Super Getränkemarkt 3000 (Kornwestheim)Mon Petit Café (Stuttgart)
BayernBrauerei Zehendner (Mönchsambach)Roppelt’s Keller (Hallerndorf)Brauerei Witzgall (Hallerndorf)Landbierparadies (Nürnberg)Café Abseits (Bamberg)
BerlinVagabund Brauerei*Brlo BrwhouseBierereiMuted Horn
HamburgAlles Elbe**Beyond BeerBar Oorlam
Hessen***Maruhn (Darmstadt)Naïv (Frankfurt)
Niedersachsen***Craft Beer Kontor (Hannover)*
Nordrhein-WestfalenBraustelle (Köln)**P&M Getränke (Bonn)Craftbeer Corner Coeln (Köln)
SachsenGasthaus und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipzig)**Hopfenkult – Der Craft Beer Store (Dresden)*

Fotnot: Fetstil = även bäst i hela Tyskland.

Definitionen mellan de olika formerna av ölställen är något flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som Ratebeers användare ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en som är kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl på plats i mindre skala.