Förra året var riktigt dåligt för tyska bryggerier, inte minst på grund av coronapandemin. Ölbryggaren David Hertl i Bamberg har dock inte låtit sig nedslås av detta. Han har istället bryggt ett öl som säljer extra bra i coronatider.

De första 2 000 burkarna av Braumanufaktur Hertls ”vaccinöl” Impstoff sålde slut på tre timmar via bryggeriets onlineshop. Det lilla bryggeriet i Schlüsselfeld utanför Bamberg har funnits i tolv år, men det är första gången man gör ett öl som säljer slut så snabbt. Frankens just nu populäraste öl föddes i december förra året, då David Hertl och Dario Stieren från Munich Brew Mafia kom på idén att göra ett ”vaccin på burk”. Efter alla tråkiga coronanyheter, ville de två unga bryggarna göra något som fick folk att le lite.

Braumanufaktur Hertls vaccin på burk säljer snabbt slut (foto: News5/Merzbach).

Precis som med de riktiga coronavaccinerna är det just nu lite leveransproblem för den burkade varianten. David Hertl lovar dock att det ska finnas nytt öl tillgängligt under mars och april. De nya omgångarna kommer att ha en högre alkoholhalt än de två första, som landade på 6,0 respektive 7,5 procent. Nu utlovas åtminstone åtta procent av David Hertl, som har en förkärlek för att brygga starka öl; bland hans tidigare skapelser finns till exempel Frankonian Straight Whiskydoppelbock (10,6 procent) och Motoröl (8,5 procent).

Åttio procent av nästa omgång ölvaccin var förbokad redan i mitten av februari. Med tillverkningsomgången i april hoppas David Hertl kunna tillgodose efterfrågan fullt ut. Även om han inte kan garantera att ”vaccinet” hjälper mot coronaviruset, kan han ändå lova en bra berusningseffekt. Till nyhetssajten BR24 säger han skämtsamt att bryggmästaren rekommenderar en burk var fjärde timme.